ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik biszkoptowy

Jabłecznik biszkoptowy

nazwa

Wykonanie

Ciasto biszkoptowe przełożone jabłkami. Jeden z najlepszych jabłeczników, a w dodatku banalnie prosty do przygotowania.
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie żółtka. Do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę (ok. 35x26) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut, wystudzić i przekroić na pół.
Masa jabłkowa
2kg jabłek
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
pół szklanki wody
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, podlać wodą i gotować do wyparowania wody. Dodać cukier i cynamon jeszcze chwilę gotować. Wystudzić. Następnie nałożyć na blat i przykryć drugim. Wierzch posypać cukrem pudrem. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, kiedy biszkopt nawilgnie od jabłek.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2013/12/jabecznik-biszkotowy.html