Ciasto biszkoptowe przełożone jabłkami. Jeden z najlepszych jabłeczników, a w dodatku banalnie prosty do przygotowania.8 jajek8 łyżek cukru8 łyżek mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie żółtka. Do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę (ok. 35x26) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut, wystudzić i przekroić na pół.Masa jabłkowa2kg jabłek3 łyżki cukru1 łyżeczka cynamonupół szklanki wodyJabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, podlać wodą i gotować do wyparowania wody. Dodać cukier i cynamon jeszcze chwilę gotować. Wystudzić. Następnie nałożyć na blat i przykryć drugim. Wierzch posypać cukrem pudrem. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, kiedy biszkopt nawilgnie od jabłek.