Wykonanie
Przepis na tą roladę dostałam od mojej mamy. Największą zaletą tego ciasta jest to, że jest ono łatwe do zrobienia i robi się je bardzo szybko. Dodatkowo smakuje rewelacyjnie.Składniki:ok. 1 kg
jabłek4
jajka½ szklanki
cukru¾ szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniacynamonWykonanie:
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę, dalej ubijając dodać
mąkę i
proszek do pieczenia. ubijać do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce.Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć starte
jabłka a następnie wylać ciasto.Piec w temperaturze 180 o C przez 30 minut.Gdy ciasto lekko ostygnie przełożyć go na ścierkę, tak żeby
jabłka były na górze a następnie pomagając sobie ścierką zwinąć ciasto w ciasną roladę. Ciasto zostawić do wystudzenia tak żeby zakładka znalazła się na spodzie ciasta. Ciasto można posypać
cukrem pudrem .