Wykonanie
Pyszne mini serniczki z
malinami, łatwe, szybkie, a co najważniejsze bardzo smaczne. Przepis odnalazłam w książce Billa Grangera „Nakarm mnie”. Serniczki nie są za słodkie, spód robi się z mielonych,najzwyklejszych
herbatników, a
malin użyłam mrożonych. Polecam!Babeczki z
twarożkiem i
malinami (12 szt.)Składniki na podstawę serniczków:100 g
ciasteczek razowych lub kruchych (ja użyłam korzennych)60 g zmielonych
migdałów50 g roztopionego
masłaSkładniki na część sernikową:400 g
twarogu100 ml kwaśnej
śmietany1 średnie
jajko1
żółtko ze średniej wielkości
jajka1/2 łyżeczki naturalnego
cukru waniliowego1 łyżka startej skórki z limetki (u mnie z
cytryny)50 g
malin (świeżych lub mrożonych)Do dekoracji:
malinycukier puderPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 160 oC.Wyłóż formę na muffinki papilotkami.Do blendera wrzuć
herbatniki i zmiel na drobne okruchy(ew. można to zrobić wałkiem, jednak nie polecam, bo robi się straszny bałagan;)). Dodaj do
herbatników zmielone
migdały (można zmielić razem z
herbatnikami w blenderze) i wlej roztopione
masło. Całość dokładnie wymieszaj.Do każdego otworu w formie nałóż 1 łyżkę masy i wstaw do lodówki na czas robienia masy serowej.Ubij w mikserze
twaróg,
śmietanę i
cukier, do uzyskania lekkiej i puszystej masy.Dodaj
jajko a później
żółtko,
wanilię i skórkę z limetki (
cytryny),dokładnie ubijając po dodaniu każdego składnika.Nałóż masę do foremek z podstawą z ciasta i rozrzuć na wierzchu
maliny.Piecz przez 20 min lub do momentu,aż babeczki wyrosną i zaczną się rumienić. Ja piekłam troszkę dłużej,pod koniec zwiększając temp. do 180 oC.Po wyjęciu z piekarnika odstaw je do ostygnięcia i schłodź w lodówce przed jedzeniem.Przed podaniem wyłóż na każdej babeczce po 1 świeżej
malinie i posyp
cukrem pudrem.Smacznego!
Share the post "Babeczki z
twarożkiem i
malinami Billa Grangera"