Wykonanie
piątek, 10 Luty 2012, autor: blue_megi, 6 Komentarzy »Lekkie jak piórko, z pachnącym
cytryną twarożkiem.Składniki:płat
ciasta francuskiego250 gram
twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego (można użyć gotowego
twarożku)
żółtkoskórka otarta z 1
cytrynyłyżka soku wyciśniętego z
cytrynycukier waniliowy4 łyżki
cukru pudru (lub więcej – w miarę uznania)
jajko roztrzepane z łyżką
mlekaTwaróg dokładnie mieszamy z
żółtkiem,
cukrem waniliowym,
sokiem z cytryny i
skórką cytrynową. Dosypujemy
cukru pudru wedle uznania (ja
daję 4 łyżki).Ciasto kroimy na sześć równych kwadratów. Na środek każdego kładziemy łyżkę farszu, brzegi smarujemy
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem i składamy na pół (po przekątnej). Brzegi dociskamy widelcem lub palcami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wierzch każdego
ciastka smarujemy
jajkiem.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, pieczemy aż się pięknie zrumienią.Jeśli jeszcze Wam nie jest za słodko, to można je polukrować. Smacznego