Wykonanie
Małe pyszności-
ciasteczka z ciasta
serowego, wypełnione masą
makową - użyłam gotowej, pozbywając się tym samym poświątecznych zapasów.
Składniki (ok. 50
ciasteczek):2 szklanki
mąki pszennej T 5001 szklanka gładkiego
twarożku z wiaderka200 g. zimnego
masła1
żółtko3 łyżki
cukru pudru1,5 łyżki
cukru waniliowegoDodatkowo:masa makowaPrzygotowanie:Siekam zimne
masło z
mąką, dodaję
żółtko,
ser,
cukier waniliowy i puder, szybko zagniatam elastyczne ciasto. odkładam je na godzinę do lodówki, po czym rozwałkowuję na grubość 3-4 mm. Wycinam kółka (u mnie średnica 8 cm), sklejam w 6 miejscach jak na zdjęciu, tworząc koszyczek-gwiazdkę. Ważne jest, by naprawdę mocno skleić brzegi
ciastka. Wypełniam gwiazdki masą
makową i układam na blasze. Piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok.25-30 minut.Przepis autorski.