ßßß Cookit - przepis na Serowe ciasteczka ze śliwką kalifornijską

Serowe ciasteczka ze śliwką kalifornijską

nazwa

Wykonanie

Łatwe ciasteczka z pysznymi, jędrnymi śliwkami w środku. Ciasto serowe przypomina lekko francuskie, bo rozwarstwia się i rośnie w trakcie pieczenia, choć nie używa się do jego przygotowania żadnych sztucznych spulchniaczy.
Wykorzystałam śliwki kalifornijskie bio firmy Fresano, ekologicze, czyli suszone w naturalny sposób, bez żadnych dodatków, a przede wszystkim bez dwutlenku siarki. Ten jest często dodawany w procesie suszenia, a właściwie konserwowania owoców. Z ręką na sercu stwierdzam, że smak śliwek firmy Fresano jest nieporównywalny z innymi, które jadłam. Śliwki są jędrne, dość twarde, naturalnie słodkie i mam wrażenie, że są esencją śliwkowego smaku. Bardzo, bardzo je Wam polecam! Kupicie je wraz z innymi godnymi uwagi produktami TUTAJ .
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej T 500
1 szklanka gładkiego twarożku z wiaderka
200 g. zimnego masła
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru (jeśli twaróg nie był słodki, jeśli był-pomijam)
1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
śliwki kalifornijskie bio firmy Fresano
mleko do posmarowania ciastek
Przygotowanie:
Siekam zimne masło z mąką, dodaję żółtko, ser, cukier waniliowy i puder, szybko zagniatam elastyczne ciasto. odkładam je na godzinę do lodówki, po czym rozwałkowuję na grubość 3 mm. Wycinam kwadraty, połowę kwadratu nacinam w paseczki jak na zdjęciu. Na pełnej połowie układam 1 lub 2 śliwki i zakrywam je naciętymi paskami, mocno sklejając brzegi ciastka. Układam tak przygotowane ciastka na blasze, smaruję mlekiem i piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok.25-30 minut. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/01/serowe-ciasteczka-ze-sliwka.html