Wykonanie
Łatwe
ciasteczka z pysznymi, jędrnymi
śliwkami w środku. Ciasto
serowe przypomina lekko francuskie, bo rozwarstwia się i rośnie w trakcie pieczenia, choć nie używa się do jego przygotowania żadnych sztucznych spulchniaczy.Wykorzystałam
śliwki kalifornijskie bio firmy Fresano, ekologicze, czyli suszone w naturalny sposób, bez żadnych dodatków, a przede wszystkim bez dwutlenku siarki. Ten jest często dodawany w procesie suszenia, a właściwie konserwowania
owoców. Z ręką na
sercu stwierdzam, że smak
śliwek firmy Fresano jest nieporównywalny z innymi, które
jadłam.
Śliwki są jędrne, dość twarde, naturalnie słodkie i mam wrażenie, że są esencją
śliwkowego smaku. Bardzo, bardzo je Wam polecam! Kupicie je wraz z innymi
godnymi uwagi produktami TUTAJ .
Składniki:2 szklanki
mąki pszennej T 5001 szklanka gładkiego
twarożku z wiaderka200 g. zimnego
masła1
żółtko3 łyżki
cukru pudru (jeśli
twaróg nie był słodki, jeśli był-pomijam)1 łyżka
cukru waniliowegoDodatkowo:
śliwki kalifornijskie bio firmy Fresano
mleko do posmarowania
ciastekPrzygotowanie:Siekam zimne
masło z
mąką, dodaję
żółtko,
ser,
cukier waniliowy i puder, szybko zagniatam elastyczne ciasto. odkładam je na godzinę do lodówki, po czym rozwałkowuję na grubość 3 mm. Wycinam kwadraty, połowę kwadratu nacinam w paseczki jak na zdjęciu. Na pełnej połowie układam 1 lub 2
śliwki i zakrywam je naciętymi paskami, mocno sklejając brzegi
ciastka. Układam tak przygotowane
ciastka na blasze, smaruję
mlekiem i piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok.25-30 minut. Po ostudzeniu posypuję
cukrem pudrem.Przepis autorski.