Wykonanie
Na porannym obrazie z satelity niebo nad 3/4 Polski było czyste, tylko nad pasem wzdłuż Odry zawisły nieruchome chmury. Tym niemniej poranny spacer we mgle i dusznym aż powietrzu nastroił mnie wspaniale ;) Teraz słońce świeci jakby nigdy nie było inaczej, a ja postanowiłam uprzyjemnić nam sobotnie popołudnie maleńkimi, waniliowymi słodkościami. Życie jest piękne , gdy można zachłysnąć się takimi drobiazgami -i nie tylko o rogalikach
mowa ;)
Składniki (48 sztuk):1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru pudru1/2 kostki zimnego
masła2
żółtka1 czubata łyżka gładkiego
twarogu3 łyżki
cukru waniliowegocukier puder do posypaniaPrzygotowanie :W misce siekam
masło z
mąką, dodaję resztę składników i szybko zagniatam ciasto. Schładzam je przez pół godziny. Schłodzone ciasto dzielę na 4 części, każdą rozwałkowuję na kółko o średnicy ok. 10 cm i dzielę je na 12 trójkątów. Lekko posypuję
cukrem pudrem i zwijam od szerszego końca jak na zdjęciu. Ściskam i zawijam końce. Rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piekę ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Gdy ostygną oprószam pudrem.Przepis autorski.