Wykonanie
Kruche ciasto, to ciasto które robiłem chyba najwięcej
razy- nooo może
biszkopt trochę mu dorównuje ale nie przewyższa :) Mam nadzieje że po dzisiejszej lekcji i wy będziecie potrafili upiec genialne ciasto na kruchym spodzie. Takie ciasta można stosować zarówno do wypieków słodkich jak i wytrwanych.No to co ? ZACZYNAMY !:)
- 2 szklanki
mąki pszennej- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżka
cukru waniliowego- 1/2 szklanki
cukru pudru- 200 g
masła- 4
żółtka1.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy i
cukier puder ( jeżeli robisz ciasto kruche do wypieków wytrawnych pomiń
cukier) przesiej na miski lub na stolnicę ( dla mnie lepiej się wyrabia ciasto w misce :))
2. Dodaj
masło w małych kawałkach i rozdrobnij je drewnianą łyżką. Można to zrobić rękoma ale należy szybko zagnieść ciasto aby jak najmniej ciepła dostało się do
masła.
3. Dodaj
żółtka4. Teraz zagnieć ciasto rękoma, aby dokładnie połączyć wszystkie składniki. PAMIĘTAJ aby zrobić to szybko !
5. Nasze ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.6. Po wyciągnięciu z lodówki możemy
ciastem wyłożyć blaszkę do pieczenia i piec pyszne ciasta :)