Wykonanie
Ostatnio w weekend miałam przyjemność spróbowania nowego przepisu, który znalazłam na stronce Potrawy Regionalne . Na prawdę gorąco polecam, bo
ciasteczka robi się bardzo szybko i są przepyszne. Nawet moja teściowa się nimi zachwycała, a to istny komplement. Mam zamiar je zrobić jeszcze raz na święta, ale podwójną porcję, bo te zniknęły w jeden dzień.
Składniki:- 250g
mąki pszennej,- 250g
masła,- 250g
twarogu choć raz zmielonego,- 1 opakowanie
cukru waniliowego,- 2-
cukier puder do posypania.Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, dodać
cukier waniliowy i kawałki miękkiego
masła. Delikatnie mieszamy składniki. Gdy się połączą dodajemy
twaróg. Zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze
mąki. Gotową kulę ciasta owijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.W tym czasie przygotowujemy
jabłka. Obieramy je i kroimy w niezbyt grube, ale dłuższe paski (tak, by zmieściły się do ciasta).Gotowe ciasto rozwałkowujemy na blacie na grubość około 3 mm. Wycinamy szklanką koła. Na każde koło nakładamy po kawałku
jabłka i zlepiamy ciasto pośrodku. Gotowe
ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C . Pieczemy je około 25-30 minut.Po wystygnięciu
ciasteczka posypujemy
cukrem pudrem.Gorąco polecam!