Wykonanie
Zachciało się słodkości, oj zachciało :) Padło na moje ulubione ciasto
serowe- dziś dodałam do niego
wiórki kokosowe, dzięki którym jest bardziej chrupiące. Do tego tylko dowolny, gęsty
dżem, pół godzinki w piekarniku i już można parzyć
kawę :)
Składniki na ok. 40-45
ciastek :2 szklanki
mąki pszennej180 g. zimnego
masła220 g.
twarogu na sernik (gęstego)0,5 szklanki
cukru pudru2 łyżki
cukru waniliowego5 łyżek drobnych wiórek
kokosowychgęsty
dżem jako nadzieniePrzygotowanie :Na stolnicy siekam
masło z
mąką, dodaję
ser i resztę składników, zagniatam elastyczne, miękkie ciasto. W razie potrzeby lekko podsypuję
mąką. Wałkuję ciasto na placek grubości ok. 0,3 cm i wycinam kwadraty o
boku ok. 8 cm. Na środek każdego kwadratu nakładam porcję
dżemu, po czym sklejam przeciwne rogi, jak na zdjęciu. Należy mocno je skleić, bo ciasto może rozkleić się w trakcie pieczenia
Ciasteczka układam na blasze wyłożonej papierem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg - wtedy można piec 2 blachy). Piekę ok. 25 minut, do zrumienienia. Zimne oprószam pudrem.Przepis autorski.