ßßß Cookit - przepis na serowe ciasteczka z jabłkiem

serowe ciasteczka z jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubimy te ciacha, na początku piekłam je w kształcie uśmieszków, jabłka dawałam surowe, jednak po paru latach udoskonaliłam smak jabłek i kształt ciasteczek. Na drugi dzień są jeszcze lepsze, niż w pierwszy, więc zwykle robię z podwójnej porcji, pycha ! :)) Po prostu wilgotne, pachnące twarogiem ciacha z jabłuszkiem :)
250 gram mąki pszennej
250 gram masła
250 gram półtłustego twarogu (zmielonego)
5 średnich jabłek
cukier puder + cukier waniliowy do posypania
2 łyżki cukru waniliowego (do podgotowania jabłuszek)
cynamon (opcjonalnie, ja użyłam mojego cukru cynamonowego
Jabłka obrać, pokroić na ósemki, podgotować przez dosłownie 3 minuty w 3/4 szklanki wody z 2 łyżkami cukru z wanilią (przepis na cukier, na blogu w zakładce "Domowy wyrób"). Następnie jabłuszka odcedzić i schłodzić.
Mąkę posiekać z masłem, dodać twaróg, zagnieść ciasto, wsadzić je 15 minut do zamrażarki.
Następnie ciasto podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na stolnicę, drugą wsadzić do zamrażarki (na czas robienia ciasteczek z pierwszej).
Ciasto wywałkować na grubość około 0,5 cm, wykrawać kółeczka, nakładać kawałek jabłka, posypywać szczyptą cukru + szczyptą cynamonu (ja posypywałam cukrem cynamonowym, dostępnym na blogu), zalepiać lekko brzegi jak do pierogów (jednak nie za mocno, gdyż ciasteczka leciutko się otworzą podczas pieczenia i będzie z nich wylatywać wilgoć z jabłka).I tak do wykończenia ciasta.
To samo zrobić z drugą częścią zarobu.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w małych odstępach od siebie, (byleby się nie stykały). Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Jeszcze gorące ciasteczka posypać obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Z podanych proporcji wyszła mi cała blacha ciasteczek (jedno przy drugim).
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/serowe-ciasteczka-z-jabkiem.html