Wykonanie
Mam od kilku dni okazję testować różnego rodzaju
mąkę, każdą jak dotąd doskonałą, ze świetnego sklepu e-
maka.pl (zajrzyjcie, a nie pożałujecie. Duży wybór, dobry kontakt i przemiła obsługa).A że d awno nie było u mnie
ciastek....Tak tak, smakują właśnie jak kruszonka, czyli idealnie :)Mocno chrupiące, mocno słodkie. Niezawodne na smuteczki i równie dobre na uczczenie czegoś radosnego.
Składniki:2
żółtka1/2 kostki miękkiego
masła2 łyżeczki
cukru waniliowego3/4 szklanki
cukru pudru3/4 szklanki
mąki pszennej, używam
mąki ze sklepu e-
maka.plPrzygotowanie:
Żółtka ucieram z
masłem i
cukrem pudrem na gładką masę, dodaję
cukier puder i stopniowo dosypuję
mąkę - mieszam łyżką aż składniki się połączą. Z tak przygotowanego ciasta wyciskam szprycą na blachę wyłożoną papierem dowolne kształty. Pozostawiam odstęp
między ciastkami. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10-12 minut, aż
ciastka się zrumienią na brzegach.Przepis autorski.