Wykonanie
Często mam ochotę na wykorzystywanie różnych nietypowych składników, i dziś przeglądając szufladę natknęłam się na
mleko w proszku. Pomyślałam, że nie używałam go nigdy w ciasteczkach, więc czas spróbować :) Tak więc zakasałam rękawy i -do
ciasteczek ! Mają wyraźny
mleczno-
waniliowy smak, podkreślony jeszcze
jogurtowo-
mleczną polewą. Pychota ......
Składniki na ok. 40
ciasteczekCiasto:1 szklanka
mąki pszennej2 pełne łyżki gładkiego
mleka w proszku3 pełne łyżki
cukru pudru3 łyżki
cukru waniliowego2
żółtka100 g.
masłaPolewa :2 łyżki
jogurtu greckiego2 łyżki
cukru pudru1 łyżka
mleka w proszkuPrzygotowanie :Mieszam dokładnie składniki polewy.Rozpuszczam
masło, dodaję do pozostałych składników na ciasto, mieszam do połączenia się składników. Ciasto się lekko ,,spoci", ale nie należy się tym przejmować ;) Zagniatam do momentu,aż da się uformować w kulę. Na podsypanej sporą ilością
mąki stolnicy wałkuję ciasto na grubość ok. 1 cm i wycinam foremką w kształcie podkowy
ciasteczka, przekładam je na wyłożoną papierem blachę i piekę 6-8 minut w temperaturze 185 stopni . Nie zdejmując
ciastek z blachy pędzelkiem -na gorące- kilkukrotnie nanoszę polewę, dodatkowo ozdabiam perełkami lub kolorowym
cukrem. Pozostawiam do zastygnięcia polewy.Przepis autorski.