Wykonanie
Zachciało się....O 7 rano piekłam
ciasteczka :)Oj tam, oj tam. Przecież nie na śniadanie ;)Bardzo dobre
ciasteczka moi
Drodzy, z maminą
konfiturką wiśniową, taką mocno wysmażoną, odłożoną na specjalne okazje. Ciasto kruchutkie, słodziutkie,
konfiturka mniamuśna... Wymarzone do
kawy! do popołudniowej
herbatki!
Składniki (15 sztuk):1,5 szklanki
mąki pszennej T 500, polecam Młynomag2 czubate łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
żółtka120 g.
masła, rozpuszczonegoDodatkowo :
konfitury wiśniowecukier puder do oprószeniaPrzygotowanie :
Mąkę,
proszek do pieczenia i oba
cukru wsypuję do miski, dodaję
żółtka i
masło (nie może być gorące). Mieszam wszystko łyżką do połączenia się składników, a
potem krótko zagniatam dłonią, by powstało jednolite ciasto. Ciasto będzie kruche i będzie się rwało. Formuję z niego kulki wielkości
orzecha włoskiego, każdą spłaszczam, wciskam środek by powstało wgłębienie. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, we wgłębieniach układam po porcji
konfitury wiśniowej. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (poziom góra- dół, bez termoobiegu) i piekę 25-30 minut, do zezłocenia. Gdy
ciasteczka ostygną oprószam je
cukrem pudrem.