Wykonanie
Chciałam żeby wyglądały jak dzianina. No i wyszły takie...codzienne sweterki ;) Są bardzo, bardzo kruche i delikatne. Wprost doskonałe do
herbaty.
Składniki na ok. 30
ciasteczek :1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru pudru100 g.
masła roślinnego2
żółtka2 łyżeczki
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie :W misce siekam
masło z
mąką, dodaję resztę składników, zagniatam ciasto. Powinno być miękkie i bardzo elastyczne. Rozwałkowuję na podsypanej
mąką stolnicy placek grubości ok. 1-1,3 cm.
Ostrym nożem, uważając by nie przekroić ciasta do końca, nacinam linie, po czym robię linie prostopadłe, zmieniając kierunki prowadzenia noża (by powstał wzorek podobny do tego na sweterku ;)) Dzielę na pojedyncze
ciasteczka. Piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok. 15-17 minut, aż
ciasteczka się lekko zezłocą.Przepis autorski.