Wykonanie
Dzisiaj chciałabym podzielić się z
Wami przepisem na MEGA proste kruche
ciasteczka. Jeżeli masz dwie lewe ręce do pieczenia to myślę, że bankowo
dasz sobie radę z tym przepisem.Recepturę na
ciasteczka można modyfikować na różnorakie sposoby. Zamiast
cytrynowych możecie zrobić z kawałkami
czekolady, z
suszonymi owocami,
orzechami i całą listą innych smakołyków. Wybór należy do Was ! Ze swojej strony zachęcam też do spróbowania cytrynowej wersji, która z pewnością przypadnie wam do gustu. Miłego eksperymentowania !o.Składniki na dwie duże blachy:200g miękkiego
masła (ja użyłam
margaryny do pieczenia)100g
cukru pudru300g
mąki pszennej2
żółtka + 1 całe
jajo1 opakowanie
cukru waniliowegosok i otarta skórka z połowy dosyć sporej
cytrynyMasło ucieramy z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym. Do masy
maślanej stopniowo dodajemy
żółtka i całe
jajko ciągle miksując. Na koniec dodajemy sok i
skórkę z cytryny. Kiedy składniki się połączą dodajemy
mąkę i wyrabiamy rękoma na gładkie ciasto.Blat opruszamy
mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 cm. Foremką ( u mnie forma do tartaletki :) ) wykrawamy
ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odległości
między ciasteczkami nie muszą być zbyt duże, ponieważ nie rosną one za wiele podczas pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i pieczemy mniej więcej 10-12 min (w zależności od piekarnika). Lepiej sprawdzać od czasu do czasu
ciasteczka bo szybko się pieką : )Wystudzone
ciasteczka dekorujemy wdg uznania. Smacznego !