ßßß
Składniki (6-8 porcji):kość od schabu*40 dag kalafiora (ok 2/3 główki)2 łodygi selera naciowegook. 15 cm zielonej części pora2 marchewki2 pietruszki3 ziemniaki2 liście laurowe4 ziarna ziela angielskiego2 łyżeczki solipieprz do smaku3 łyżki kwaśnej śmietanyKość od schabu gotuj w 2 litrach wody z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela angielskiego przez godzinę-półtorej.Marchewki i pietruszki obierz, przetnij wzdłuż na pół i pokrój na cienkie plasterki. Seler naciowy obierz z łyka (wygodnie jest zrobić to obieraczką do warzyw) o również pokrój na plasterki, to samo zrób z porem. Ziemniaki pokrój w standardową kostkę – jak do zupy. Kalafiora opłucz i podziel na drobne różyczki.Po godzinie wyjmij z wywaru kość i przyprawy. Dodaj warzywa i gotuj do miękkości.Zupa będzie dość gęsta, dlatego odłóż mniej więcej pół litra i zmiksuj, następnie wlej do garnka i zamieszaj. Ten zabieg pogłębi jej smak – wierz mi, żadna vegeta nie jest potrzebna! 😉Na koniec dodaj śmietanę i dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem**.
*jeśli kupujesz schab, to kupuj z kością – dłużej zachowa świeżość. Po wycięciu kości, zawsze zostanie na niej nieco mięsa – świetna baza na wywar do zupy.** Taka kalafiorowa, z drobnymi modyfikacjami (ugotowana na cielęcinie lub innym chudym mięsie, bez śmietany, najlepiej bez soli i pieprzu) może być po zmiksowaniu podana 8-miesięcznemu dziecku.Related PostsBulion warzywny ze szparagamiBarszcz ukraińskiZupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curryŻurek wielkanocny