Zupa jarzynowa z kapustą pekińską

nazwa

Wykonanie

Stwierdziłam, że oszaleję, jeśli zobaczę na jakimś blogu kolejną słitaśną choinkę z posklejanych lukrem pierniczków. W ramach wyluzowania i odetchnięcia od świątecznej histerii, tudzież wyścigu zbrojeń (wszakże która z nas w głębi serduszka nie chce być PPD? :P) u mnie na stole dzisiaj zwykła jarzynowa. Prosta i zdrowa. Nagotowana na dwa dni, bo jutro będę uruchamiała produkcję uszek, więc nie ogarnęłabym tego wszystkiego
Składniki (6 porcji):
1,5 litra bulionu (rosołu lub warzywnego)
2 ziemniaki
3 małe marchewki
1 średnia pietruszka
2 łodygi selera naciowego
około 10 cm zielonej części pora
ćwierć małej kapusty pekińskiej
4 łyżki kukurydzy z puszki
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
Warzywa obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę, pora i selera na wąskie paski, marchewkę oraz pietruszkę w półplasterki.
Zagotuj bulion z liściem laurowym i zielem angielskim*. Dodaj do niego wszystkie wyżej wymienione warzywa. Kiedy będą już prawie miękkie, pokrój kapustę pekińską na dość duże kawałki (ja zrobiłam tak: odkroiłam 1/4 kapusty od strony czubka główki, czyli same najdelikatniejsze liście, przekroiłam na pół i dalej na centymetrowej szerokości paski) i dorzuć ją do zupy. Dodaj również kukurydzę z puszki. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz nadać zupie trochę więcej „konkretu”, to zapraw ją śmietaną.
*jeśli gotujesz dla niemowlęcia użyj wywaru warzywnegomięsny może uczulać. Pominęłabym tez kukurydzę, chyba że zmiksujesz porcję – całych ziaren dziecko nie strawi.
Ziele angielskie i liść laurowy można stosować powyżej 7 miesiąca życia.
Related Posts
Zupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curry
Bulion warzywny ze szparagami
Zupa krem z brokuła, pietruszki i pora
Barszcz ukraiński
Źródło:http://agatagotuje.pl/zupa-jarzynowa