Wykonanie
Okres poświąteczny sprzyja eksperymentom z zagospodarowywaniem wszelakich resztek. Powracam więc do mojego ulubionego tematu, czyli przed
Wami kolejny przepis na wykorzystanie
mięsa z rosołu.Zapiekanka z pewnością przypadnie go gustu fanom konkretnego żarełka prosto z piekarnika. Jest w niej to, co większość mężczyzn bardzo lubi: ziemniory, porcja
mięsa, skwareczki i zapiekany
ser. Moim zdaniem jest to danie, które idealnie wpisuje się w modny obecnie nurt „comfort food” – jest proste w przygotowaniu, aromatyczne i wyzwala pozytywne emocje. A to, że ma masę kalorii? Z czegoś trzeba czerpać siłę tej wiosny! Przecież nie z energii
słonecznej 😛 (a szkoda)

Masa ziemniaczana:8 średnich
ziemniaków2
żółtkałyżka
mąki ziemniaczanejczubata łyżka
mąki pszennejsólpieprz1/2 łyżeczki świeżo utartej
gałki muszkatołowej (opcjonalnie)15 dag tartego
żółtego sera (u mnie gouda)Farsz:ok. 30 dag
mięsa z rosołuduża
cebulabiała część
pora2
białka2 łyżki pikantnego
keczupu1 łyżka
koncentratu pomidorowego10 dag
wędzonego boczku pokrojonego w kostkę2 łyżki
oliwysól i
pieprz1/2 łyżeczki mielonych ziaren
kolendry (opcjonalnie)1 czubata łyżeczka
ziół prowansalskichZiemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Przestudzone przeciśnij przez praskę i dokładnie wymieszaj z obiema
mąkami,
przyprawami oraz
żółtkami (można wszystko razem zmielić – kwestia posiadanego sprzętu).Przygotuj farsz:
Mięso z rosołu zmiel, na
oliwie podsmaż
boczek i odłóż powstałe skwarki. Na wytopionym tłuszczu podsmaż pokrojony w cienkie krążki
por i piórka
cebuli. Jak tylko się zeszklą, dodaj
mięso,
keczup, koncentrat,
białka i
przyprawy. Farsz powinien być wyraźnie pikantny z
pomidorową nutą.Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem i wyłóż na nim większą część
ziemniaków. Na tak przygotowany spód nałóż farsz, wyrównaj i przykryj pozostałą ziemniaczaną masą. Posyp wierzch zapiekanki podłożonymi skwarkami i tartym
serem. Zapiekaj przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Świetnie smakuje na gorąco z pikantnym
sosem pomidorowym .



Zmodyfikowałam przepis z „Kuchni polskiej” Ewy Aszkiewicz.Related PostsBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiWielkanocna babka muślinowa z
bakaliamiZupa krem z
poraKeczup pomidorowo-
śliwkowy