ßßß
Składniki :1 kg ziemniaków1 duża cebula1 jajko30 g otrąb pszennych3 ząbki czosnku1 łyżeczka solizielenina: koperek, oregano, pietruszka*olej rzepakowy do smażeniaZiemniaki i cebulę zetrzyj na drobnej tarce, zgarnij na jedną stronę sporej miski, by puściły wodę, którą musisz potem odlać (jeśli masz duże sitko z maleńkimi oczkami, to możesz na nią wyłożyć kartoflaną pulpę do odcieknięcia – będzie szybciej). Skrobię, która zebrała się na dnie dodaj do masy ziemniaczanej. Po wykonaniu tej czynności wbij jajko, dodaj otręby, posiekane zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę i sól. Wymieszaj dokładnie i smaż na porządnie rozgrzanym oleju niewielkie placki, przewracając je na drugą stronę, kiedy zauważysz, że brzegi się rumienią.
*wszystkie lub wybrane, ilość wg uznaniaRelated PostsBabka ziemniaczana z białą kiełbasąKremowa zupa ziemniaczana z chorizoPlacki ziemniaczano-cukiniowe z sosem kurkowymZupa zbójecka