Wykonanie
Wczoraj było trochę tłuszczyku za to dziś wersja dietetyczna placków ziemniaczanych. Rzadko robię te tradycyjne bo nienawidze stać przy pryskającej patelni. Za to ta wersja jest dla mnie idealna. Nie dość, że nie smaży się ich to dodatkowo nie ociekają tłuszczem. Bardzo smaczne. Ja swoje zrobiłam dość
pieprzne a w połączeniu z
naturalnym jogurtem smakowały wyśmienicie. Przepis z programu: " Rewolucje na talerzu ".
Składniki :1 kg
ziemniaków1
cebula1 ząbek
czosnkugarść liści świeżego majernaku ( dałam suszony )1 małe
jajkosól,
pieprzolej rzepakowyZiemniaki zcieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę i
czosnek na drobnych. Dodajemy
przyprawy,
majeranek,
jajko, mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy cienko
olejem za pomocą pędzelka. Układamy zgrabne placki ( moje były grubości ok 5 mm ). Z wierzchu znowu smarujemy cieniutko
olejem.Pieczemy w temp. 200°C przez 25 minut. Ja po tym czasie przewróciłam je na drugą stronę i chwilę podpiekłam, żeby sie zrumieniłyz obu.My jedliśmy z gęstym
jogurtem naturalnym, naprawde wybornie smakowały. W oryginale jest niskotłuszczowy
jogurt zmieszany z jedną łyżeczką
chrzanu, doprawiony
solą i
pieprzem.Smacznego :)