Wykonanie
Placki ziemniaczane to ulubione danie mojego dzieciństwa jak i jedno z pierwszych, które próbowałam sama przygotować. Byłam w przedszkolu, odwiedziła mnie koleżanka, a ja postanowiłam ją ugościć plackami ziemniaczanymi własnej produkcji. Już wtedy, tak jak teraz gotowałam bez przepisu i byłam święcie przekonana, że do placków ziemniaczanych dodaję się
mąkę ziemniaczaną. Niestety efekt nie był spektakularny – placki wyszły twarde i bez smaku, a koleżanka poszła na obiad do domu.Dzisiaj witam swoich gości nieco inaczej, nie częstuję też często plackami ziemniaczanymi. To danie zostawiam dla siebie, w domowym zaciszu smaże duże ilości placków i zajadam się nimi razem ze swoją rodziną. Już od dawna próbowałam różnych sposobów by przygotować pyszne placki bez
jajek jednym z nich były dwuskładnikowe placki z
siemieniem lnianym (swoją
drogą bardzo smaczne!). Jednak jak to zwykle bywa – potrzeba
matką wynalazków, któregoś wieczora miałam ogromną ochotę na placki, a w domu kompletny brak
siemienia lnianego. Postanowiłam pójść na żywioł, starłam
ziemniaki (no dobra, ja starłam jednego, resztę starł Łuki) dodałam do nich tylko
mąkę i
olej i usmażyłam na suchej patelni i… oto objawił mi się najlepszy i najprostszy przepis na placki ziemniaczane bez
jajek, które są chrupiące pomimo smażenia na suchej patelni. Idealne placki dla leniwych, którzy nie zawsze mają super zaopatrzoną kuchnię, czyli dla takich jak ja ;)4 duże
ziemniaki,1 średnia
cebula,1/2 szklanki
mąki orkiszowej (lub owsianej),2 łyżki
oleju rzepakowego,
sól i
pieprz do smaku.
Ziemniaki i
cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach, następnie dodać
mąkę,
olej i
przyprawy. Całość dobrze wymieszać i smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do zarumienienia z obu stron.
Oceń przepis:
Przepis naPlacki ziemniaczane bez
jajek (Idealnie chrupiące i smażone bez tłuszczu!)Opublikowano2017-11-20Czas przygotowania10MCzas gotowania15MCałkowity czas25MŚrednia ocena5na podstawie 3 ocen