ßßß
 
            
         Składnikikurczak, 1 sztuka (około 1 i 1/2 kg)karkówka, 500 gboczek surowy, 300 gmarchewka, 2 średniepietruszka, 1 sztukaseler, 1/4 sztukiliście laurowe, 2 sztukiziele angielskie, 6 ziarenpieprz, 8 ziarencebula, 1 dużabułka namoczona w rosole, 1 sztukajajka, 4 dużesól, pieprzolej do smarowania formySposób przygotowaniaKurczaka podzielić na części. Karkówkę i boczek pokroić w paski. Mięso włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą, tak aby było całe przykryte. Warzywa obrać i wrzucić do reszty. Dodać liście, ziele, pieprz i sól. Gotować pod przykryciem na najmniejszym ogniu około 1,5 godziny. Mięso wyciągnąć na durszlak i odstawić do wystudzenia.Zmielić mięso (kurczaka razem ze skórą), warzywa z rosołu, cebulę i bułkę. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Zmielone mięso i żółtka przyprawić solą i pieprzem. Przypraw nie żałować, po upieczeniu pasztet będzie łagodnieszy niż na „surowo”. Dokładnie wyrobić. Na koniec delikatnie połączyć z białkami.Formę wysmarować olejem. Przełożyć do niej mięso lekko ubijając. Wyrównać powierzchnię i posmarować oliwą.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 170 stopni. Piec około 50-60 minut.
Składnikikurczak, 1 sztuka (około 1 i 1/2 kg)karkówka, 500 gboczek surowy, 300 gmarchewka, 2 średniepietruszka, 1 sztukaseler, 1/4 sztukiliście laurowe, 2 sztukiziele angielskie, 6 ziarenpieprz, 8 ziarencebula, 1 dużabułka namoczona w rosole, 1 sztukajajka, 4 dużesól, pieprzolej do smarowania formySposób przygotowaniaKurczaka podzielić na części. Karkówkę i boczek pokroić w paski. Mięso włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą, tak aby było całe przykryte. Warzywa obrać i wrzucić do reszty. Dodać liście, ziele, pieprz i sól. Gotować pod przykryciem na najmniejszym ogniu około 1,5 godziny. Mięso wyciągnąć na durszlak i odstawić do wystudzenia.Zmielić mięso (kurczaka razem ze skórą), warzywa z rosołu, cebulę i bułkę. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Zmielone mięso i żółtka przyprawić solą i pieprzem. Przypraw nie żałować, po upieczeniu pasztet będzie łagodnieszy niż na „surowo”. Dokładnie wyrobić. Na koniec delikatnie połączyć z białkami.Formę wysmarować olejem. Przełożyć do niej mięso lekko ubijając. Wyrównać powierzchnię i posmarować oliwą.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 170 stopni. Piec około 50-60 minut.