ßßß Cookit - przepis na Krokiety w papier ryżowy zawinięte

Krokiety w papier ryżowy zawinięte

nazwa

Wykonanie

Krokiety robię co jakiś czas, tym razem na prośbę męża, który chodził za mną i mówił "napiłbym się barszczu" co oznacza zrób barszcz z krokietem. Poprosił, więc zrobiłam. Podczas " produkcji" zabrakło mi ciasta naleśnikowego, więc zawinęłam farsz w papier ryżowy który miałam pod ręką, następnie w panierce obtoczyłam i na patelnię ;)). Myślałam że będę jeść je sama, okazało się, że prawie nie czuć różnicy (zaskoczyło mnie to bardzo), więc i mąż się skusił. Są chrupiące na zewnątrz miękkie w środku. Polecam!
Składniki:
Mięso wieprzowe - 1,5 kg
porcja rosołowa - 1 sztuka
cebula - 2 sztuki
jajko - 1 sztuka(do farszu)
sól, pieprz - 1 czubata łyżeczka
olej do smażenia
2-3 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
marchew, pietruszka seler
bułka tarta
3 jajka
opakowanie papieru ryżowego
Wykonanie:
Zaczynamy od gotowania mięsa.
Płuczemy mięso wieprzowe i drobiowe, wstawiamy do dużego garnka z wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie, i gotujemy do miękkości.
Dodajemy po chwili marchew pietruszkę i seler
Po około godzinie gotowania wyciągamy porcje rosołową i obieramy ją z mięsa i skóry.
Po kolejnej godzinie wyciągamy mięso wieprzowe.
Mielimy mięso wieprzowe, z porcji rosołowej również (skórę także - zapobiega sypaniu się mięsa podczas krojenia krokietów).
Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, do zrumienienia, dodajemy do zmielonego mięsa(lub mielimy razem z mięsem), dodajemy jajko, pieprz, sól, łączymy wszystkie składniki.
Zawijanie i smażenie
Następnie płaty papieru ryżowego kolejno moczymy w ciepłej wodzie(około 20sekund) przekładamy na deskę, papier po chwili będzie miękki.
Nakładamy farsz i zawijamy krokiety.
Obtaczamy w rozkłóconym jajku, bułce i jeszcze raz w jajku i bułce
smażymy na rumiano z każdej strony.
Podajemy najlepiej z barszczem;)
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2013/09/krokiety-w-papierze-ryzowym-zawiniete.html