Wykonanie
Sposób na formowanie
bułek znalazłam na jakimś zagranicznym blogu, którego teraz nie
mogę odnaleźć. Ciasto i farsz były całkiem inne, ale mi nie odpowiadały składniki więc zrobiłam to po swojemu. Ciasto zrobiłam z przepisu na crusty hard rolls . Dodałam tylko
paprykę, dzięki
czemu miały piękny
słoneczny kolor. Obawiałam się, że farsz będzie wylatywał, ale wszystko dobrze się trzymało. Nawet podczas jedzenia nic nie wylatywało. Zjedliśmy je z
ketchupem.SkładnikiCiasto:
mąka pszenna, 200 gram
drożdże suche, 2 gramyletnia
woda, 125 ml
sól, 3/4 łyżeczki
cukier, 1 łyżeczki
papryka słodka w proszku, 1 łyżeczkaFarsz:
szalotka, 2 sztuki
czosnek, 2 ząbki
szynka, 4 plastry
papryka (ulubiony kolor), 6-8 łyżek
ser żółty, 10-12 łyżek
ketchup, 1 łyżka
jajko, 1 sztuka (do farszu będzie potrzebne pół
jajka, resztę należy wykorzystać do posmarowania
bułek)
sól,
pieprzolej do smażeniaSposób przygotowania1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać
mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.2. Ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować rulon (tak jak na kopytka). Następnie zrobić nacięcie na środku. Złapać za boki i lekko rozciągnąć. Jeden koniec wyciągnąć w dół, a drugi zawinąć do środka tworząc
serce. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Zostawić pod przykryciem do napuszenia na 30 minut.
3. W międzyczasie przygotować farsz. Wszystkie składniki drobno pokroić,
ser zetrzeć na tartce. Na
oleju zeszklić
cebulkę i
czosnek. Dodać
szynkę i mocno zarumienić. Następnie dorzucić
paprykę. Całość smażyć jeszcze około 3-5 minut. Przełożyć na sitko i poczekać aż wystygnie. Połączyć z połową
sera, połową
jajka i
ketchupem. Przyprawić.
4. Do
serc nakładać farsz, posypać resztą
sera, a
bułki posmarować
jajkiem. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 200 stopni przez 12 minut.