Wykonanie
SkładnikiSpód4 paczki
herbatników1 kostka
masłaMasa1
budyń waniliowy1 duże
jajko1
żółtko1,5 szklanki
mleka1
cukier waniliowy100 gram
cukru0,5 kostki
masła4 duże
banany0,5
cytrynyPolewa1 tabliczka
czekolady gorzkiej3 łyżki
mlekaSposób przygotowaniaKrok 1
Ciastka kruszymy na miazgę.
Masło roztapiamy w rondelku. Zalewamy skruszone
ciastka, łączymy (konsystencja mokrego piasku). Wylepiamy blachę i wstawiamy na 30 minut do lodówki.Krok 2
Jajka roztrzepujemy lekko w misce, dodajemy
budyń,
cukier i 1/3 szklanki
mleka. Pozostałe
mleko zagotowujemy, dodajemy wymieszany
budyń i znowu zagotowujemy. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Masło rozcieramy, następnie dodajemy po kawałku wystudzony
budyń, aż
zrobi się jednolita masa. Na koniec dodajemy
sok z cytryny.Krok 3
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z 3 łyżkami
mleka.Krok 4Na spód kroimy
banany w plasterki, zalewamy masą budyniową oraz
polewą czekoladową. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Smacznego.