Wykonanie
« Powrót  
CytrynkaDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
herbatniki 200 gramów
masło 0,5 kostek
cukier 2 łyżek stołowych
jajka 4 sztuk
żółtka 4 sztuk
cukier 0,5 szklanek
masło 3 łyżek stołowych
sok z cytryny 0,5 szklanekWykonanie:Pół kostki
masła roztopić, dodać drobno pokruszone
herbatniki, 2 łyżki
cukru i połączyć. Przełożyć masę do małej tortownicy, docisnąć do dna i brzegów. Wstawić do gorącego piekarnika (190 stopni) i leciutko zrumienić. W garnku rozmącić trzepaczką lub widelcem
jajka i
żółtka. Dodać
sok z cytryny i pół szklanki
cukru (2 łyżki odsypać). Mieszając, podgrzewać na małym ogniu na płytce lub kąpieli
wodnej, aż masa nabierze gęstości kajmaku. Dodać
masło i mieszać, aż się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami. Rozsmarować masę równą warstwą na wystudzonym spodzie, wstawić formę na 2 godziny do lodówki, by krem zastygł. Tuż przed podaniem posypać ciasto
cukrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: