ßßß Cookit - przepis na Cytrynka

Cytrynka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Cytrynka
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
herbatniki 200 gramów
masło 0,5 kostek
cukier 2 łyżek stołowych
jajka 4 sztuk
żółtka 4 sztuk
cukier 0,5 szklanek
masło 3 łyżek stołowych
sok z cytryny 0,5 szklanek
Wykonanie:
Pół kostki masła roztopić, dodać drobno pokruszone herbatniki, 2 łyżki cukru i połączyć. Przełożyć masę do małej tortownicy, docisnąć do dna i brzegów. Wstawić do gorącego piekarnika (190 stopni) i leciutko zrumienić. W garnku rozmącić trzepaczką lub widelcem jajka i żółtka. Dodać sok z cytryny i pół szklanki cukru (2 łyżki odsypać). Mieszając, podgrzewać na małym ogniu na płytce lub kąpieli wodnej, aż masa nabierze gęstości kajmaku. Dodać masło i mieszać, aż się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami. Rozsmarować masę równą warstwą na wystudzonym spodzie, wstawić formę na 2 godziny do lodówki, by krem zastygł. Tuż przed podaniem posypać ciasto cukrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7241/Cytrynka