ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoherbatniki 200 gramówmasło 0,5 kostekcukier 2 łyżek stołowychjajka 4 sztukżółtka 4 sztukcukier 0,5 szklanekmasło 3 łyżek stołowychsok z cytryny 0,5 szklanekWykonanie:Pół kostki masła roztopić, dodać drobno pokruszone herbatniki, 2 łyżki cukru i połączyć. Przełożyć masę do małej tortownicy, docisnąć do dna i brzegów. Wstawić do gorącego piekarnika (190 stopni) i leciutko zrumienić. W garnku rozmącić trzepaczką lub widelcem jajka i żółtka. Dodać sok z cytryny i pół szklanki cukru (2 łyżki odsypać). Mieszając, podgrzewać na małym ogniu na płytce lub kąpieli wodnej, aż masa nabierze gęstości kajmaku. Dodać masło i mieszać, aż się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami. Rozsmarować masę równą warstwą na wystudzonym spodzie, wstawić formę na 2 godziny do lodówki, by krem zastygł. Tuż przed podaniem posypać ciasto cukrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: