Wykonanie
Bardzo smaczny, gęsty krem o intensywnym,
cytrynowym smaku. Idealny jako nadzienie do tart, babeczek, do przekładania ciast i
ciasteczek, ale także do naleśników, gofrów i podjadania prosto ze słoika :)
Składniki (na mały słoiczek ok. 200 g):skórka otarta z połowy
cytryny (dokładnie umytej i sparzonej)60 ml
soku z cytryny (1,5
cytryny)3
żółtka6 łyżek
cukru70 g
masłaPrzygotowanie:1. W rondlu z grubym dniem umieścić wszystkie składniki oprócz
masła i wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając drewnianą łyżką, aż masa zgęstnieje i nie będzie spływać z łyżki (ok. 5-7 min.).2. Następnie zdjąć rondel z ognia i, cały czas mieszając, dodawać po kawałku
masła.3. Kiedy masa będzie jednolita przełożyć ją do wyparzonego słoika i schłodzić w lodówce przez min. godzinę.Przechowywać w lodówce do 3 dni.Źródło/ Inspiracja: marthastewart.com