Wykonanie
Cóż może być lepszego do popołudniowej
herbaty czy
kawy, po ciężkim dniu w pracyniż pyszny i kremowy sernik? :-)Chyba nic!Dlatego dzisiaj na osłodę październikowych (ale nie tylko) dni,proponuję gotowany sernik na herbatnikach z
polewą czekoladową.Prosty, szybki i sprawdzony przepis.Wart grzechu - obiecuję! :-)
Potrzebujemy (przepis na prostokątną blachę 25 x 36 cm):1 kg zmielonego
twarogu4
jajka3/4 szklanki
cukru1
cukier waniliowy1/2 kostki
masła1
budyń waniliowy1 duża paczka
herbatników (u mnie pełnoziarniste)100 g
gorzkiej czekolady2-3 łyżki
mlekawiórki kokosowe do dekoracjiKrok po kroku:Wyłożyć dno blachy warstwą
herbatników.Do dużego garnka przełożyć
ser, dodać
cukry,
masło,
jajka i dokładnie wymieszać.Gdy masa będzie już ciepła, a
masło rozpuszczone, wsypujemy przesiany przez sitko
budyń i mieszamy energicznie aż masa zgęstnieje.Gorącą i gęstą masę wlewamy do formy. Na wyrównaną łyżką masę wykładamy drugą warstwę
herbatników.W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę wraz z
mlekiem. Mieszamy. Wylewamy polewę na
herbatniki i dekorujemy wiórkami kokosowymi.Smacznego! :-)
Przepis bierze udział w akcji: