ßßß Cookit - przepis na Kruche zawijaski w czekoladzie

Kruche zawijaski w czekoladzie

nazwa

Wykonanie

Ile razy biegłaś/łeś w pośpiechu do sklepu po 'coś do kawy' bo zadzwonili niespodziewanie goście, że będą za godzinę? A przecież w tym czasie możesz przygotować domowe, kruche ciasteczka, które świetnie nadają się do posiedzenia przy kawie czy herbacie. Są kruche, mają przyjemny maślany posmak. Nie są zbyt słodkie dzięki dodatkowi gorzkiej czekolady.
Składniki (ok.30-40 ciasteczek, w zależności od wielkości):
ciasteczka
- 150 g mąki
- 70 g masła w temp. pokojowej
- 50 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- skórka starta z małej cytryny
- jajko
czekolada do polania
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleka
Masło ucieramy (miksujemy) na puszystą masę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Miksujemy kilka minut aż cukier się rozpuści a następnie dodajemy jajko a chwilę potem mąkę i dokładnie ucieramy ciasto na jednolitą, gęstą masę. Ciasto przekładamy do szprycy (szeroka końcówka 'gwiazdka') i wyciskamy ciasteczka w formie dowolnych zawijasków na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 15min. Jeśli po tym czasie ciasteczka są wciąż blade i lekko mokre - dopiekamy je jeszcze 5-7min. Odstawiamy do ostudzenia a w tym czasie przygotowujemy polewę, rozpuszczając wszystkie jej składniki w kąpieli wodnej. Każde ciasteczko polewamy czekoladą i odkłądamy do jej zastygnięcia.
Źródło:http://drozdzowkawwielkimmiescie.blogspot.com/2014/04/kruche-zawijaski-w-czekoladzie.html