Wykonanie
Ile
razy biegłaś/łeś w pośpiechu do sklepu po 'coś do kawy' bo zadzwonili niespodziewanie goście, że będą za godzinę? A przecież w tym czasie możesz przygotować domowe, kruche
ciasteczka, które świetnie nadają się do posiedzenia przy
kawie czy herbacie. Są kruche, mają przyjemny
maślany posmak. Nie są zbyt słodkie dzięki dodatkowi
gorzkiej czekolady.Składniki (ok.30-40
ciasteczek, w zależności od wielkości):
ciasteczka- 150 g
mąki- 70 g
masła w temp. pokojowej- 50 g
cukru- 1 opakowanie
cukru waniliowego- skórka starta z małej
cytryny-
jajkoczekolada do polania- pół tabliczki
gorzkiej czekolady- 3 łyżki
mlekaMasło ucieramy (miksujemy) na puszystą masę. Dodajemy
cukier i
cukier waniliowy. Miksujemy kilka minut aż
cukier się rozpuści a następnie dodajemy
jajko a chwilę
potem mąkę i dokładnie ucieramy ciasto na jednolitą, gęstą masę. Ciasto przekładamy do szprycy (szeroka końcówka 'gwiazdka') i wyciskamy
ciasteczka w formie dowolnych zawijasków na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 15min. Jeśli po tym czasie
ciasteczka są wciąż blade i lekko mokre - dopiekamy je jeszcze 5-7min. Odstawiamy do ostudzenia a w tym czasie przygotowujemy polewę, rozpuszczając wszystkie jej składniki w kąpieli
wodnej. Każde
ciasteczko polewamy
czekoladą i odkłądamy do jej zastygnięcia.