Wykonanie
W taki dzień jak dziś warto zrobić
ciasteczka czekoladowe: mięciutkie, puszyste, niezbyt słodkie, bardzo proste, pieką się ok. 10 minut. Rewelacja! Nie musicie
mieć nawet foremek- do wykrajania można użyć małej szklanki albo pociąć ciasto nożem na kwadraty. Nie ma tu żadnych wyrafinowanych składników ani
egzotycznych przypraw.
Czekoladę,
mąkę,
cukier ma w domu chyba każdy. Dziś w nocy przewiduję zbiorowe wycieczki do kuchni :)Składniki:2 szklanki
mąki3 łyżki
cukru (dla tych co lubią bardziej słodkie polecam dodać więcej, np. 4 łyżki)1 mały
cukier waniliowy80 g
gorzkiej czekolady2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka2 łyżki
masła3/4 szkl.
mlekaPrzygotowanie:1.
Mąkę wymieszać z
cukrem,
cukrem waniliowym,
proszkiem do pieczenia, dodać
masło, przesiekać nożem.2. Pokruszyć
czekoladę i dorzucić ją do
mąki posiekanej z
masłem. Usypać kopczyk i zrobić w nim zagłębienie wielkości pięści.3. Rozbełtać dwa
jajka, dolać
mleko, wymieszać.4. Do zagłębienia wlewać po trochu płyn
mleczno-jajeczny jednocześnie zagniatając ciasto. Może się okazać, że nie będzie potrzeby zużywania całego płynu.5. Ciasto należy zagnieść dość szybko aby
czekolada i
masło nie rozpuściły się. Gdy ciasto bez problemu będzie odchodziło od dłoni, uformować kulkę i rozwałkować na grubość ok. 1 cm.6. Wykrawać
ciasteczka za pomocą małej szklanki lub pokroić nożem w kwadraty. Posmarować pozostałym płynem
mleczno-jajecznym. Piec ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Ciasteczka mają
mieć lekko złoty kolor. Pieką się bardzo szybko więc uwaga żeby nie przypalić:)