Wykonanie
Ostatnio rzadziej gotuję, a częściej o gotowaniu czytam – w książkach i na moich ulubionych blogach. Kiedy zobaczyłam to danie na blogu U stóp Benbulbena, wiedziałam, że muszę spróbować. Nie wiem, czy zdarza Ci się, że masz ochotę ugryźć zdjęcie – ja tym razem to poczułam. Wspaniały sposób na
rybę – zapiekanka jest pyszna i aromatyczna.

Składniki
filet z dorsza (ok 300g)
cebula2 ząbki
czosnku16
pomidorków koktajlowych10
oliwekPęczek
natki2 łyżki
soku z cytryny150 ml
bulionu warzywnego2 łyżki
oliwySól,
pieprzPrzygotowaniePosiekaj
cebulę,
czosnek i
natkę.
Pomidorki przekrój na połówki,
oliwki odsącz i pokrój.Nastaw piekarnik na 200°C.Na dużej patelni rozgrzej
oliwę, dodaj
cebulę i smaż ok. 10 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodaj
czosnek i podsmażaj jeszcze przez 1-2 minuty.Zdejmij patelnię z ognia, dodaj
oliwki,
pomidory i
natkę pietruszki, wlej
sok z cytryny oraz
bulion, dopraw do smaku, wymieszaj.Pokrój filet na porcje, oprósz
solą i
pieprzem i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Rybę przykryj warzywami i zapiekaj 20-25 minut.Smacznego!

Zobacz także:
Dorsz w pomidorach
Dorsz w sosie
koperkowym