ßßß Cookit - przepis na Śródziemnomorska zapiekanka z dorsza

Śródziemnomorska zapiekanka z dorsza

nazwa

Wykonanie

Ostatnio rzadziej gotuję, a częściej o gotowaniu czytam – w książkach i na moich ulubionych blogach. Kiedy zobaczyłam to danie na blogu U stóp Benbulbena, wiedziałam, że muszę spróbować. Nie wiem, czy zdarza Ci się, że masz ochotę ugryźć zdjęcie – ja tym razem to poczułam. Wspaniały sposób na rybę – zapiekanka jest pyszna i aromatyczna.
Składniki
filet z dorsza (ok 300g)
cebula
2 ząbki czosnku
16 pomidorków koktajlowych
10 oliwek
Pęczek natki
2 łyżki soku z cytryny
150 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz
Przygotowanie
Posiekaj cebulę, czosnek i natkę. Pomidorki przekrój na połówki, oliwki odsącz i pokrój.
Nastaw piekarnik na 200°C.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż ok. 10 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez 1-2 minuty.
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj oliwki, pomidory i natkę pietruszki, wlej sok z cytryny oraz bulion, dopraw do smaku, wymieszaj.
Pokrój filet na porcje, oprósz solą i pieprzem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Rybę przykryj warzywami i zapiekaj 20-25 minut.
Smacznego!
Zobacz także:
Dorsz w pomidorach
Dorsz w sosie koperkowym
Źródło:http://mammadeli.com/2014/09/24/srodziemnomorska-zapiekanka-z-dorsza