ßßß Cookit - przepis na Schab duszony z pieczarkami i piwem

Schab duszony z pieczarkami i piwem

nazwa

Wykonanie

Przepis na mięciutkie kotlety ze schabu w pełnym smaku sosie z grzybami. Piwo jedynie dodaje sosowi głębi, nie narzucając wcale nadmiernie swojego smaku i nie nadając mu wcale piwnej goryczki. Polecam, ponieważ jest to potrawa smaczna i prosta w wykonaniu. Przepis inspirowany SiggySpice .
6-8 kotletów ze schabu wieprzowego
250 g pieczarek - pokrojonych w plastry
1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany
1-2 cebule - obrane, pokrojone w pióra
1 szklanka ciemnego piwa
1,5 szklanki bulionu
1/2 szklanki dobrego keczupu*
1/3 szklanki ciemnego cukru
1 lyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki kminku w ziarnach
sól i swieżo mielony czarny pieprz - do smaku
1/3 szklanki wody +2 łyzki mąki pszennej
olej do smażenia
1. Kotletów nie rozbijamy. Oprószamy je mielonym pieprzem i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto.
Przekładamy do naczynia (garnka) z pokrywką, w którym będziemy dusić mięso.
Na tej samej patelni przesmażamy pokrojone w plastry pieczarki z posiekanym czosnkiem. Gdy będą lekko złote, przekładamy je do naczynia z mięsem.
Następnie rumienimy lekko cebulę i dokładamy do całości.
2 . Do garnka wlewamy piwo, bulion i keczup, wsypujemy cukier, tymianek i kminek.
Potrawę dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, przez 1,5 godziny, do miękkości mięsa.
Nastepnie mięso wyjmujemy z sosu. Nadal gotujacy się sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w wodzie (do pożądanej gęstości). Gotujemy chwilę, aż zgęstnieje, po czym doprawiamy ostatecznie do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Mięso wkładamy ponownie do sosu, dusimy razem ok. 5 minut i podajemy.
Znakomicie pasują do tego ziemniaki puree i np. mizeria lub sałatka z kapusty.
* Ponieważ keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/10/Schab-duszony-z-pieczarkami-i-piwem.html