Wykonanie
Pochwały prostoty ciąg dalszy:
Kurczak Caprese. Czy lubicie słynną włoską
sałatkę Caprese, z
pomidorów,
sera mozzarella i świeżej bazylii? Jeśli tak, to z pewnością polubicie także
kurczaka przygotowanego z dodatkiem tych samych składników. Szybko, prosto i jakże smacznie. Przepis na podstawie Gimme Some Oven.

3
filety z piersi kurczakabazyliasól i świeżo zmielony
czarny pieprzoliwa z oliwek lub
olej do smażenia100 ml
octu balsamicznegogarść
pomidorków koktajlowych1 kulka
sera mozzarellalistki świeżej
bazyliioliwa z oliwek do smażenia1. W małym rondelku zagotowujemy
ocet balsamiczny. gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż sos odparuje o połowę i zgęstnieje. Uzyskujemy w ten sposób balsamiczną glassę, którą skropimy danie.2.
Filety kurczaka najpierw przekrawamy wzdłuż "po grubości", by z każdego fileta otrzymać po dwa cieńsze.
Mięso oprószamy z obu stron lekko
bazylią,
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Smażymy na niewielkiej ilości
oliwy z obu stron na złoto.3.
Mięso układamy w naczyniu do zapiekania, na wierzchu układamy przekrojone na pół
pomidorki i porwany w małe kawałeczki
ser mozzarella. Podpiekamy w piekarniku na funkcji grill przez kilka minut - chodzi jedynie o to, by
ser zaczął się lekko topić. nie pieczemy dania za długo, by
mięso nie zrobiło się suche. Można również zrezygnować z tego kroku i nie podpiekać
sera.Przed podaniem skrapiamy potrawę glassą balsamiczną i posypujemy świeżymi listkami
bazylii.Pozdajemy ze świeżym
pieczywem.Z tym przepisem pozostawiam Was do września, ponieważ
jadę na (wytęskniony) urlop. :)