ßßß Cookit - przepis na Kurczak Caprese

Kurczak Caprese

nazwa

Wykonanie

Pochwały prostoty ciąg dalszy: Kurczak Caprese. Czy lubicie słynną włoską sałatkę Caprese, z pomidorów, sera mozzarella i świeżej bazylii? Jeśli tak, to z pewnością polubicie także kurczaka przygotowanego z dodatkiem tych samych składników. Szybko, prosto i jakże smacznie. Przepis na podstawie Gimme Some Oven.
3 filety z piersi kurczaka
bazylia
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa z oliwek lub olej do smażenia
100 ml octu balsamicznego
garść pomidorków koktajlowych
1 kulka sera mozzarella
listki świeżej bazylii
oliwa z oliwek do smażenia
1. W małym rondelku zagotowujemy ocet balsamiczny. gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż sos odparuje o połowę i zgęstnieje. Uzyskujemy w ten sposób balsamiczną glassę, którą skropimy danie.
2. Filety kurczaka najpierw przekrawamy wzdłuż "po grubości", by z każdego fileta otrzymać po dwa cieńsze. Mięso oprószamy z obu stron lekko bazylią, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy z obu stron na złoto.
3. Mięso układamy w naczyniu do zapiekania, na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki i porwany w małe kawałeczki ser mozzarella. Podpiekamy w piekarniku na funkcji grill przez kilka minut - chodzi jedynie o to, by ser zaczął się lekko topić. nie pieczemy dania za długo, by mięso nie zrobiło się suche. Można również zrezygnować z tego kroku i nie podpiekać sera.
Przed podaniem skrapiamy potrawę glassą balsamiczną i posypujemy świeżymi listkami bazylii.
Pozdajemy ze świeżym pieczywem.
Z tym przepisem pozostawiam Was do września, ponieważ jadę na (wytęskniony) urlop. :)
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/08/Kurczak-Caprese.html