ßßß Cookit - przepis na Bagietka caprese

Bagietka caprese

nazwa

Wykonanie

Włoska kompozycja delikatnych smaków na chrupkiej bagietce pod kropelkami oliwy...
Caprese to rodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampania w południowych Włoszech, której kolory mają odzwierciedlać włoską flagę. U nas dzisiaj podana na bagietce jako pomysł na kanapkę we włoskim stylu. Najlepiej smakuje z domowym pieczywem, na które przepis możecie znaleźć tutaj :).
Składniki:
bagietka,
kulka sera mozzarella,
pomidor,
świeża bazylia,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól,
czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony).
Przygotowanie:
Myjemy pomidora i gałązkę bazylii. Pomidora kroimy w plasterki. Bazylię dzielimy na listki. Mozzarellę także kroimy w plasterki.
Przekrojoną bagietkę skrapiamy oliwą z oliwek. Na bagietce układamy na przemian plasterek mozzarelli, listek bazylii i plasterek pomidora. Całość posypujemy solą i czarnym pieprzem.
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2014/02/bagietka-caprese.html