ßßß Cookit - przepis na Bruschetta z mozzarellą

Bruschetta z mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Te małe kanapeczki, pachnące pomidorami, czosnkiem i bazylią, to fajny pomysł na apetyczną przystawkę lub po prostu ciepłą kolację. Podstawowy przepis na bruschettę, nie obejmuje dodatku sera, ale ten z mozzarellą, wydaje mi się lepszą wersją tego włoskiego przysmaku.
Składniki:
1 bagietka lub bułka paryska
2 duże mięsiste pomidory
pęczek bazylii
1 kula sera mozzarella
oliwa z oliwek
1-2 ząbki czosnku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Bagietkę kroimy na około centymetrowe kanapki, skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy na ruszt do piekarnika nagrzanego do 175 stopni z termoobiegiem i podpiekamy do zrumienienia. Pomidory nacinamy na krzyż (od spodu), zalewamy wrzątkiem i hartujemy zimną wodą. Obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Do pomidorów dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię oraz łyżkę oliwy. Solimy i pieprzymy do smaku. Mozzarellę kroimy na plasterki i układamy na opieczonych kanapkach. Na każdą kanapkę nakładamy pomidory. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/02/bruschetta-z-mozzarella.html