Wykonanie
Dziś mam dla Was smaczną propozycję
śniadaniowo - kolacyjną. Porucznik Columbo często coś jadł lub gotował. Przypuszczalnie
jajka na twardo darzył szczególnym upodobaniem, skoro "przegryzał" je w ciągu dnia w pracy. Tym razem jednak zapraszam na omlet, który zasmakuje z pewnością nie tylko miłośnikom dociekliwego Porucznika. Jak powiedział w odcinku " Murder by the Book " Porucznik: "I'm the worst cook in the world, but there is one thing I do terrific - omelet; even my
wife admits it." (Jestem najgorszym kucharzem na świecie, ale jest jedna rzecz, którą robię świetnie - omlet. Nawet moja żona to przyznaje). Zróbmy więc omlet i my. Przepis na podstawie Magazyn Kuchnia.
na 1 omlet:2-3
jajka + 1 łyżka
mleka1-2 łyżki startego
żółtego seraszczypta
soli1
cebulamasło do smażeniaNa małej patelni, na
maśle, podsmażamy lekko obraną, pokrojoną w
pióra cebulę, aż będzie szklista.W miseczce mieszamy w międzyczasie
jajka z 1 łyżką
mleka,
serem i szczyptą
soli. Wlewamy na patelnię z
cebulą. Omlet smażymy na małym ogniu.
Jajka mieszamy kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Kiedy
jajka zaczną się ścinać, przerywamy mieszanie. Omlet smażymy, aż
jajka się zetną a sam omlet zacznie się swobodnie poruszać na patelni przy potrząsaniu. Nakrycie patelni pokrywką pomoże w szybszym usmażeniu się góry omletu. Wierzch omletu powinien jednak pozostać lekko wilgotny, nie dopuszczamy do przesuszenia się omletu.Gdy omlet przestanie być już surowy, pomagając sobie
łopatką do naleśników składamy omlet na pól. Delikatnie zsuwamy omlet z patelni na talerz.Podajemy od razu, gorący. Możemy podać z
keczupem.Spożywamy koniecznie w wysłużonym płaszczu prochowcu, najlepiej w towarzystwie osoby, którą mocno podejrzewamy o jakieś przestępstwo ;) oraz psa rasy Basset.Spróbujcie również
Chili Porucznika Columbo.