Wykonanie
Pizza jako śniadanie? Oczywiście! Wystarczy połączyć ciasto na pizzę z typowymi dodatkami śniadaniowymi, jak jajecznica,
boczek czy
pieczarki, by otrzymać pyszny, pożywny posiłek, dobrze znoszący również odgrzewanie. Ciasto możemy przygotować wieczorem sami lub użyć gotowego
ciasta drożdżowego na pizzę. 20 minut i gotowe!
1 gotowy spód do pizzy, świeży chłodzony (ok. 400g) lubciasto na pizzę przygotowane wieczorem poprzedniego dnia5
jajek + 3 łyżki
mleka5 plastrów surowego,
wędzonego boczku (osoby nie jedzące
mięsa mogą zastąpić
boczek np.
papryka lub zwiększyć ilość
pieczarek) - pokrojonego w paski lub kostkę5 dużych
pieczarek - pokrojonych w plastry1 mała
cebula - obrana, pokrojona w grube
pióraser żółty starty na tarce (można użyć mieszanki
sera żółtego i
mozzarelli)
masło i
olej do smażenia1. Na
maśle smażymy rzadką jajecznicę.Na niewielkiej ilości
oleju podsmażamy pokrojony
boczek i pokrojone
pieczarki.2. Ciasto rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Każdy brzeg zawijamy do wewnątrz na ok. 1 , 5 cm. Dociskamy, tworząc rant. Ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 st. przez 5 minut.Na podpieczonym cieście układamy jajecznicę,
pieczarki z
boczkiem i
cebulę. Wierzch posypujemy
startym serem.Zapiekamy ok. 10-15 minut, aż ciasto będzie złote a
ser się roztopi.Smak
jajek doskonale podkreśla ostry sos
chili, można też użyć
keczupu.Jeśli przed ułożeniem dodatków chcecie posmarować ciasto sosem, polecam
biały sos serowy:1 łyżka
masła2 łyżeczki
mąki pszennej250 ml zimnego
mleka4 łyżki
startego sera żółtego
sól i
pieprz do smakuW rondelku rozpuścić
masło, dodać
mąkę i wymieszać. Uzyskaną w ten sposób jasną zasmażkę rozprowadzić zimnym
mlekiem. Dodać
ser, wymieszać. Chwilę gotować czekając, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.