ßßß Cookit - przepis na Saska strucla serowa

Saska strucla serowa

nazwa

Wykonanie

Przepis ten jest prostszą i szybszą formą przepisu na Dresden Stollen, można goznaleźć np. tu http://www.marions-kochbuch.de/rezept/2346.htm , ponieważ w przeciwieństwie do innych Stolen, ciasto mozna jeść od razu, bez potrzeby czekania kilku dni już po jego upieczeniu. A jednocześnie - jeśli tak sobie zyczymy, mozemy takze odczekać, pozostawiając w lodówce ciasto owinięte w folie aluminowoą. Te możliwości na pewno pomoga w okresie przedświątecznym, w zalezności od tego, jaki typ osobowości prezentujemy: możemy spokojnie przygotowac ciasto 2-3 dni wczesniej lub w ostatniej chwili :) Moja wersja jest połączeniem ww. przepisu oraz tego, który podaje Seniorka .
1/2 kg mąki
2 łyżeczki
2 jajka
15 dag masła
15 dag cukru
25 dag przetartego pełnotłustego twarogu
2 łyżki rumu
15 dag rodzynek
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
2-3 krople aromatu pomarańczowego lub rumowego
szczypta soli
Z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, całych jaj, masła, cukru, soli, rumu, aromatu i twarogu zagnieść ciasto. Rodzynki skropić rumem, obtoczyć na sicie w 2 łyżkach mąki ziemniaczanej, dzięki czemu nie opadną podczas pieczenia na spód ciasta. Dodać je do ciasta wraz z posiekaną skórką pomarańczową. Ciasto wymieszać, przełożyć do formy.
Najlepiej nadaje się do tego celu forma cwibakowa, dzięki której otrzymamy ładne, podłużne ciasto o półokrągłym, falowanym wierzchu. Możemy także postąpić jak przy tradycyjnych Stollen: ciasto dokładnie wyrobnic, uformować jak bochenek, który następnie złożyć dwoma dłuższymi krawędziami ku sobie, tak, by się lekko stykały. Tak uformowane ciasto pieczemy wprost na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ja jednak wolę metodę z formą.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st, po czym po 10 minutach obniżamy temperaturę do 180 st . Ciasto pieczemy godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika i z formy gorącą struclę posmarować kilkakrotnie roztopionym masłem, a następnie grubo posypać cukrem pudrem. Masło i cukier tworzą na strucli smakowitą skórkę, która chroni ciasto przed zbyt szybkim wysuszeniem. Ciasto wystudzić na kratce, by równomiernie odparowało.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2008/12/Saska-strucla-serowa.html