ßßß Cookit - przepis na Pierogi leniwe II

Pierogi leniwe II

nazwa

Wykonanie

Składniki:
½ kg twarogu
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
3 jajka
150 g mąki
masło i tarta bułka do polania
sól
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć w misce z żółtkami na puszystą masę. Następnie dodać twaróg i dobrze wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli i dodawać ją na przemian z mąką do masy twarogowej. Posłodzić i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być lekko klejące.Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blat obsypany mąką.
Uformować skośne 1,5 cm kluseczki. W garnku zagotować wodę z solą i gotować do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z roztopionym masłem i cukrem.
Źródło:http://martawkuchni.blog.pl/2013/03/12/pierogi-leniwe-ii