ßßß Cookit - przepis na Krem pieczarkowy z serkiem topionym

Krem pieczarkowy z serkiem topionym

nazwa

Wykonanie

Lubię zupy, nawet bardzo
Kremy w szczególności. Przepis na ten krem z pieczarek znalazłam na blogu Kuchenne zapiski Edyty . Przygotowałam już go jakiś czas temu, ale zabrakło chwili na dodanie na bloga. Teraz jak już jesień zbliża się coraz szybciej, przypomniałam sobie o nim. Jest sycący, rozgrzewający, idealny. W oryginalnej wersji jest to czysty krem, ja lubię dodać odrobinę makaronu orzo lub podaję z pieczywem czosnkowym. Przepis jest bardzo prosty, kilka składników i obiad gotowy. Gorąco polecam.
SKŁADNIKI:
1 cebula
1,5 łyżki masła
35 dag młodych ziemniaków
30 dag pieczarek
3 szklanki bulionu warzywnego
10 dag serka topionego
tymianek
sól
biały pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać . W większym garnku roztopić masło, dodać cebulę i lekko zeszklić. Następnie dodać ziemniaki i chwilę podsmażać. Z pieczarek odłożyć 3-4 sztuki, resztę pokroić w kostkę i dodać do garnka. Chwilkę podsmażyć po czym wlać gorący bulion, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Zupę doprawić do smaku solą , pieprzem i tymiankiem. Zblendować. Dodać pokrojony serek topiony, mieszać do rozpuszczenia i ponownie zblendować. Pozostałe pieczarki pokroić w plasterki , podsmażyć na maśle z dodatkiem odrobiny czosnku. Udekorować nimi zupę. Smacznego
Źródło:http://potravel.pl/2015/09/11/krem-pieczarkowy-z-serkiem-topionym