Wykonanie
Kocham pieczone
ziemniaki - na różne sposoby cięte, krojone, doprawiane, zawijane, aromatyzowane, w mundurkach i bez, a nader wszystko kocham
ziemniaki pieczone w
maśle. Dzisiaj na obiad podałam do klasycznego
schabowego i mizerii
ziemniaki zwane Hasselback. Na stronie Nigelli Lawson przeczytałam, że pochodzą one ze Szwecji. Przejrzałam też kilkanaście przepisów na to danie i widzę, że każdy na swój sposób je podaje i doprawia a wszystkie te przepisy łączy tylko jedno - specyficzne nacięcia na ziemniakach. Ja wybrałam trzy proste dodatki -
tymianek,
sól i
masło. Wyszły naprawdę rewelacyjne! Jako inne dodatki mogą posłużyć:
oliwa z oliwek,
czosnek,
cebula,
parmezan,
rozmaryn,
pieprz a nawet
bułka tarta.
Składniki:10 jednakowej wielkości
ziemniaków50 gram
masłałyżka suszonego
tymiankusólPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać i ponacinać
ostrym nożem. Polecam taki, który ma cieniutkie ostrze. Nacinamy do 3/4 wysokości
ziemniaka, tak aby nie przeciąć ich do końca. W tak przygotowane ziemniaczki wetrzeć
sól i
tymianek. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Ziemniaki ułożyć w naczyniu do zapiekania i na każdy położyć kawałek
masła. Wstawić do piekarnika i piec z termoobiegiem 40 minut, bez termoobiegu około 50. Powinny się ładnie zrumienić.
Rozkosz!