Wykonanie
O ile zazwyczaj wiem, jak wykorzystać
zielone szparagi, to z białymi zawsze miałam zagwozdkę. Niezbyt smakowały mi saute ani z jakimś sosem, wciąż wydawały mi się mdłe i nieciekawe. Ale wciąż uparcie sięgałam po nie w sklepie i w końcu udało mi się zrobić krem, który na pewno
będę powtarzać :) jest lekki i pyszny, bez tłustych dodatków.Składniki:2 średniej wielkości
ziemniaki1 mała
cebula300ml
jogurtu naturalnegoBiały pieprz,
sól1l
bulionu warzywnegoCzas wykonania: 1hKoszt: ok. 7-10złWykonanie:Zagotowujemy 1l
bulionu warzywnego. Dodajemy do niego obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki i
cebulę, gotujemy ok. 15 minut.
Szparagom obcinamy zdrewniałe końcówki, obieramy, kroimy na 2-3cm kawałki, główki zostawiając osobno. Resztę wrzucamy do gotującego się
bulionu. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut, aż
szparagi,
cebula i
ziemniaki będą mięciutkie. Zupę lekko studzimy, po czym miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku
pieprzem i
solą. Następnie dodajemy
jogurt naturalny i mieszamy. Na patelni na odrobinie
masła lub
oleju podsmażamy osolone główki
szparagów, aż będą lekko chrupkie. Dekorujemy nimi zupę już w miseczce.