Wykonanie
Z jednej strony niby szkoda, że sezon na
szparagi jest taki krótki, ale z drugiej strony, może właśnie dzięki temu smak
szparagów jest tak ceniony. Tylko świeże
szparagi są dobre, nie ma co się oszukiwać, mrożonki i marynaty to już nie to samo. Najsmaczniejsze są
zielone szparagi, ale i z białych można wyczarować coś pysznego. Dziś w koperkowej kuchni powstała Kremowa zupa z białych
szparagów .
Składniki:Pęczek białych
szparagów (a właściwie pół, ale o tym później)
Cebula3 średnie
ziemniaki½ l
bulionu warzywnegoŁyżka
oliwySólPieprzGęsty
jogurt naturalnyWykonanie:Obraną, posiekaną
cebulę podsmażamy na łyżce
oliwy w garnku z grubym dnem. Jak
cebula się zeszkli, to dorzucamy obrane
ziemniaki pokrojone w kostkę, całość smażymy 2 minuty, ciągle mieszając i zalewamy
bulionem. Przykrywamy garnek.W tym czasie przygotowujemy
szparagi. Obieramy je ze zdrewniałej skórki i przecinamy w poprzek na pół. Górne części odkładamy- możemy zrobić z nich
sałatkę, lub po prostu ugotować na parze i zjeść z
parmezanem, a to co nam zostało kroimy na mniejsze kawałki.Jak
woda w garnku się zagotuje, to czekamy 5 minut i dorzucamy pokrojone
szparagi, gotujemy na średnim ogniu, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie- zajmie to ok. 15 minut. Następnie zupę miksujemy na jednolity, gładki krem, możemy po rozdrobnieniu blenderem jeszcze przetrzeć przez sitko, ale nie jest to konieczne.Kremową zupę doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, jak za bardzo wystygłą, to chwilę podgrzewamy i podajemy z kleksem gęstego
jogurtu naturalnego.