Wykonanie
Czyli danie, które robi się w trakcie gotowania
makaronu! Najwięcej czasu zajmuje obieranie
bobu, oczywiście nie trzeba tego robić, ale ja lubię ten piękny zielony kolor miąższu bez łupinki. Rzadko mam teraz okazje przechadzać się na moje ulubione ryneczki warzywno-
owocowe, ale jak ostatnio miałam okazję to wykupiłam chyba połowę rynku. W tym właśnie
bób. Zastanawiałam się, czy powinnam, jak zareaguje po nim synek, ale co tam, niech poznaje nowe smaki, a nuż…? Ku mojej wielkiej radości jest ok! Może nie
będę go nim maltretować codziennie, ale zapewne jeszcze w tym sezonie trafi do naszych brzuszków ;)

Składniki:2 porcje200 g
makaronu tagliatelle500 g
bobu2 duże
żółtkasok z 1
cytryny4 łyżki startego
twardego sera (użyłam corregio)200 ml
śmietanki 18% (rzadkiej)
sólpieprzWykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Bób gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Obieramy z łupinek (opcjonalnie).W misce mieszamy
żółtka,
sok z cytryny,
ser i
śmietankę. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Gdy
makaron będzie ugotowany odsączamy go, szybko wlewamy przygotowany sos i
bób.Mieszamy i od razu podajemy.Smacznego!
