Wykonanie


Makaron jest na tyle wdzięcznym składnikiem, że przygotowanie obiadu z niego trwa chwilkę. Fascynują mnie różne jego rodzaje. Nadaje się do różnych lekkich
sosów, warzyw. Współgra świetnie z
mięsem,
rybą i owocami morza. Kojarzy mi się z wakacjami, winnicą w Toskanii, zapachem
rozmarynu. To niesamowite, że potrawą możemy przywołać wspomnienia miejsc, ludzi, czasu...To co jedziecie ze mną do
słonecznej Sycylii? Bo stamtąd właśnie pochodzi casarecce. Skręcony
makaron podczas gotowania nie skleja się, jest ciągle sprężysty i co najważniejsze nie odkształca się.

Składniki:

250 g
makaronu casarecce ,200 g
łososia,
sól,
pieprz cytrynowy,50 ml białego
wytrawnego wina,2 łyżki
śmietany 18% tł.
oliwa z oliwek,Przygotowanie:
Rybę natrzeć
solą i
pieprzem cytrynowym, odstawić na 1 h, następnie podpiec w piekarniku 10 minut. Można tak przygotować
rybę dzień wcześniej lub wykorzystać kawałek jeśli nam zostanie z innego dnia. Gdy nie mamy czasu, można zrobić bez podpiekania. W osolonej wodzie ugotować
makaron al dente. Upieczonego
łososia p okroić na kawałki i podsmażyć na
oliwie.

Dodać
wino, gdy się zredukuje podlać
śmietaną. Doprawić
solą i
pieprzem.
Makaron odcedzić, wymieszać z sosem. Udekorować świeżo zmielonym
pieprzem.