Wykonanie
Składniki :35 dag
boczku wędzonego2 łyżeczki
oregano500 ml
śmietany 18%1
zółtkopieprz oraz
sólmakaron ( świderki lub rurki)
ser żółty 15 dagPrzygotowanie:Gotujemy
makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Boczek kroimy w kostkę ( wielkość dowolna). Wysmażamy go na wolnym ogniu, solidnie obsypując
pieprzem.
Między czasie do miski wlewamy
śmietanę, dodajemy
żółtko oraz
oregano.
Ser ścieramy na tarce, jeśli mamy plasterki kroimy na drobną kostkę. Dodajemy
ser do miski i mieszamy całość dokładnie. Gdy
boczek wytopi się, i będzie delikatnie chrupki wyławiam go. Gdy ostygnie dodajemy go naszego sosu i mieszamy.
Makaron wrzucamy na tłuszcz wytopiony z
boczku i obsmażamy go około 5 min. Następnie wlewamy nasz sos na
makaron i dokładnie mieszamy trzymając na średnim ogniu około 10-15 min. Często mieszamy doprawiamy
solą jeśli potrzeba. Smacznego!