Wykonanie
Szparagi – jedno z sezonowych warzyw, które wiosną i latem króluje na moim
stole. Te znane ze swoich leczniczych właściwości zielone pędy uznawane są również za afrodyzjak, nie ma więc powodu dla których nie należałoby ich jeść często. ;) Dzisiaj wersja bardzo klasyczna, bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo, bardzo smaczna! Pieczone
szparagi z
szynką parmeńską i
parmezanem. Ich przygotowanie zajmie Wam chwilę, ale efekt jaki uzyskacie będzie trwał długo i miał postać zarówno wizualną,
smakową i nie tylko. Zachęcam!
Składniki:pęczek
zielonych szparagów6 plasterków
szynki parmeńskiejszczypta
czosnku (
przyprawy)2 -3 łyżki startego
parmezanu2 łyżki
oliwysólpieprzWykonanie:Zdrewniałe końce
szparagów odcinamy (około 1 cm), jeśli mają grubsza skórkę, cienko obieramy. Każdy plasterek
szynki kroimy w długie ok. 1 cm paseczki. Paseczkami
szynki obwijamy każdego
szparaga. Naczynie do zapiekania spryskujemy (smarujemy)
oliwą. Układamy obwinięte
szynką szparagi. Posypujemy odrobiną
czosnku,
solą i
pieprzem. Ponownie skrapiamy
oliwą. Na koniec całość solidnie posypujemy
parmezanem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 25-30 minut.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!