Wykonanie
Efektowny dodatek do
mięs lub samodzielne, warzywne danie. "Temperówkę" dzięki której
mogę robić
cukiniowe spaghetti bardzo polubiłam. Dzięki takiemu urządzeniu warzywa są nie tylko smaczne ale też zachęcają do jedzenia swoim wyglądem. I ile przy tym zabawy! Polecam!
składniki500 g - pęczek -
zielonych szparagów1
cukinia - u mnie żółta4-5 ząbków
czosnkusól,
pieprzoliwa z oliwekpapryka w płatkachstarty
parmezan - opcjonalnieprzygotowaniePrzygotować
szparagi. Umyć, nie odłamywać końcówek. Odciąć główki. Trzymając
szparagi za zdrewniały koniec , przy pomocy obieraczki do warzyw,pociąć
szparagi wzdłuż na cieniutkie paski, Rozpoczynać cięcie za zdrewniałą częścią. Główki zostawić w całości, końcówki wyrzucić.
Cukinię pociąć w cienkie paski, przypominające spaghetti - najwygodniej zrobić to przy pomocy specjalnej "temperówki " do warzyw.Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać posiekany
czosnek, wrzucić
szparagi, posolić, popieprzyć, przesmażać mieszając aż
szparagi lekko zmiękną - 2-3 minuty ( trzeba sprawdzić czy twardość
szparagów nam odpowiada).
Szparagi przełożyć do innego naczynia, przykryć żeby nie wystygły , a na patelnię dodać nieco
oliwy i wrzucić
cukinię. Posolić i smażyć mieszając przez ok 4 minuty lub do czasu aż będzie wystarczająco miękka. Wymieszać ze
szparagami, polać
oliwą, posypać
papryką w płatkach,
parmezanem i podawać. Smacznego!